Östgötabibliotek
Sök i Götabiblioteken
Östgötabibliotek


 
 
 

SpelSpelsugen?
Många bibliotek har PC-spel för barn. Roliga spel med välkända barnboksfigurer som Bamse, Mulle Meck och Alfons Åberg, pedagogiska spel som lär barnet att stava och räkna, resespel som Backpacker, spel om djur som Djurskötaren och Hovar längst kusten... Kort sagt, det finns massor att välja på!

Har ditt bibliotek en Mediejukebox? Glöm inte att titta i den, där finns flera spel för barn att ladda ned och ta hem. Bland annat flera spel i Kalle Kunskap-serien och spel med den lille hunden Clifford."

Fyra av länets bibliotek - Norrköping, Finspång, Motala och Linköping - har spel även för sina vuxna låntagare.
Introduktion för nybörjare

För den som ska börja med spel för första gången kan det kännas som en djungel. Det finns dataspel och tv-spel - och massor med frågor. Ska det vara till PC eller Mac? För Playstation, Xbox 360, Wii, eller var det Kinect?
Det gäller också  att veta om man vill spela ett sportspel, ett RPG-spel, ett strategispel, ett FPS-spel eller något annat.

Låter det jobbigt? Ta det lugnt, vi hjälper dig reda ut termerna!

Spela via datorn


Vill man spela datorspel är det bra att veta att de flesta spel är avsedda för PC-datorer, även om många fungerar till Mac. Vad som gäller går att se i specifikationen på baksidan av spelförpackningen. I bibliotekskatalogen kan du söka på ”PC” eller ”Macintosh” i kombination till dina andra sökord för att få en träfflista som bara innehåller spel för det datorsystem du använder.
Spela via tv:n


Vill du spela via tv:n krävs en spelkonsol. Det finns flera olika sorter, men några av de vanligaste är Gamecube, Playstation och Xbox 360. Nintendo Wii hör till den nya generationens konsoler, där man kommunicerar trådlöst med konsolen med hjälp av en handkontroll. Det gör det möjligt att även spela exempelvis träningsspel och dansspel, där man måste kunna röra sig fritt framför tv:n.

För tekniknörden har det precis släppts en ny spelkontroll till Xbox 360, Kinect. Det är en kamera och en mikrofon som avläser omgivningen så att spelaren kan styra spelet via kroppen eller via tal. Inga handkontroller behövs alltså. I nuläget är spelutbudet något begränsat, men tekniken är spännande så för den intresserade är det värt att hålla ögonen på!

Vilka spel finns på östgötabiblioteken?

Playstation

Nintendo Wii

Xbox
Vad vill du spela?

Omslag Fifa-spelDen sista frågan du kan ställa dig är vilken sorts spel du vill spela?

Är du sportintresserad kanske någon av FIFA:s alla fotbollspel kan intressera, eller varför inte golf med Tiger Woods.Vilka östgötabibliotek har Fifa-spel?
Tycker du om äventyr och vill spela spel med en historia så finns det gott om RPG-spel (Role Playing Game) att välja på bland de bibliotek i länet som satsar på spel.

Dragon Age Origins utspelas i en klassisk fantasymiljö där du som spelare på episkt sätt måste rädda världen. Ett av förra årets riktiga höjdarspel! Det är skapat av Bioware, som även står bakom det fantastiska rymdeposet Mass Effect.Vilka östgötabibliotek har Dragon Age Origins?

Vilka östgötabibliotek har Mass Effect?För den som går i tankar om världsherravälde kan ett spel som Sid Meier’s Civilization locka. Det är en av de äldsta, och mest populära strategispelsserierna, och det med rätta! Meyer har i version efter version förbättrat sitt koncept och Civ är nu ett spel som flera årgångar av spelare hunnit försjunka i under hundratals timmar. Med utgång från en klassisk civilisation, som Romariket, det forna Egypten eller upplysningstidens Frankrike, bygger du själv upp ett imperium och kan via krigsföring, kulturpåverkan, diplomati eller vetenskap uppnå slutmålet – total världsdominans.

 

Vilka östgötabibliotek har Sid Meier’s Civilization?Omslag Call of DutyFör den lite mer blodigt lagde finns även genren FPS, eller förstapersonsskjutspel. Kanske inte helt oväntat utspelas många av dessa under olika krig, och där finns bland annat Call of Duty och Halo att särskilt nämna som två av de mest framgångsrika spelen i genren.Vilka östgötabibliotek har Call of Duty?

Vilka östgötabibliotek har Halo?


För den som vill kunna döda utan dåligt samvete kan ett spel som Left 4 Dead 2 vara ett alternativ. Där är spelaren en av fyra överlevande som finner sig strandsatta i ett New Orleans som översvämmats av zombier. Då gäller det att ta sig ut ur staden för att kunna bli upphämtad av en helikopter, men längs vägen finns horder av zombier som måste tas ned.  Det är blodigt, det är rått, men himla kul…Vilka östgötabibliotek har Left 4 Dead 2?

Tidskrifter om spel

För den som vill hänga med finns det bra tidskrifter som varje månad presenterar det bästa på spelfronten.


Omslag PC GamerPC Gamer är överlägset bäst när det kommer till recensioner; de recenserar mängder av spel och har en detaljerad 100-gradig skala som bedömningarna vilar på.Vilka östgötabibliotek har PC Gamer?


Omslag LevelÄven Level recenserar spel, men styrkan vilar i reportagen. Spelguider och nyhetsrapportering varvas med intervjuer med spelutvecklare och spelare. Varje nummer avslutas dessutom med en retrodel, där klassiska spel från de senaste trettio åren uppmärksammas.Vilka östgötabibliotek har Level?Facklitteratur om spel

Givetvis finns det fackböcker om dataspel.


Omslag 250 tv-spel250 TV-spel och 200 dataspel för barn, ungdomar och unga vuxna är två böcker som beskriver och rekommenderar en mängd olika dataspel.

Det kan vara ett sätt att hitta en viss typ av spel, spel för en viss åldersgrupp, eller varför inte för att få tips på bra spel som har några år på nacken som det inte skrivs om i tidskrifterna längre.Vilka östgötabibliotek har 250 TV-spel?
Vilka östgötabibliotek har 200 dataspel för barn, ungdomar och unga vuxna?
Skönlitteratur om spel

Vill du inte släppa spelvärlden ens när du läser en skönlitterär bok, finns det mängder av litteratur att botanisera i.
Omslag punkt HackMangaserien .Hack i tre delar utspelas i spelet Världen, ett gigantiskt MMO (Massive-Multiplayer-Online) vari ett syskonpar i en tävling vinner ett par avatarer (spelkaraktärer) baserade på ett par spellegender.Vilka östgötabibliotek har .Hack?
Omslag OtherlandTad Williams Otherland-serie inleds med att barn över hela världen sjunker ihop framför sina datorer och faller i koma. Läkarna står maktlösa, men snart börjar några anhöriga snubbla över sanningen, en sanning som för dem in i en avancerad virtuell värld som överskrider det fysiska rummet. En otroligt spännande resa som kanske visar hur dataspel kan komma utvecklas. Förhoppningsvis utan maktgalna tyranner som styr med järnhand, dock.Vilka östgötabibliotek har Otherland?


Omslag JpodI JPod tar Douglas Coupland sig an tvspels-generationen. På ett spelföretag arbetar Ethan Jarlewski långa dagar tillsammans med sina cyniska kollegor. Tillsammans ska de ta fram spel som gör cheferna – och framför allt marknadsavdelningen – nöjda. Som tidsfördriv roar de sig med primtalstävlingar, listor över konstgjorda smaker och fjolliga färger, kärleksbrev till Ronald McDonald och att sälja sig själva på eBay.Vilka östgötabibliotek har JPod?Redaktör

Liza Bäckström
Söderköpings bibliotek
0121-18295
e-post: liza.backstrom@soderkoping.se

Spelkaraktär:
Kirawa i WoW-Europe.
 
KommentarerKommentera Kommentera innehållet
Din signatur:

Kommentar:

Epost:
(obligatorisk)

Skydd:
Vad är nio plus åtta?
(Skriv summan i textform, exempelvis fem)

Skydd:
Lämna detta fält tomt:


Bli först att kommentera innehållet. 
www.ostgotabibliotek.se • Östgötabibliotek • Länsbibliotek Östergötland • gotaredaktionen@ostsam.se
 
www.ostgotabibliotek.se • Östgötabibliotek • Länsbibliotek Östergötland • gotaredaktionen@ostsam.se
 
Om webbplatsen
Informationsansvarig: Webbredaktionen
Skriv ut sidan Skriv ut